Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της κ. Ιωάννας και της κ. Φωτεινής, επισκέφτηκαν την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου τα σχολεία μας και ενημέρωσε τα παιδιά των δυο μεγαλύτερων τάξεων για θέματα αναπηρίας όρασης.

Καθώς η μια από τις δύο κυρίες είχε χάσει την όρασή της σε μικρή ηλικία, μπορούσε από την προσωπική της εμπειρία να μιλήσει στους/ στις μαθητές/τριες για τα θέματα Τυφλότητας. Δηλαδή, πώς είναι η καθημερινότητα ενός τυφλού ατόμου, πώς αντιμετωπίζει διάφορα θέματα στο σπίτι, στην κίνηση στο δρόμο, στο σχολείο, στη δουλειά, στη διασκέδαση, στον αθλητισμό και σε άλλους τομείς της προσωπικής και κοινωνικής του ζωής. Επίσης, αναφέρθηκαν και οι δυσκολίες ή τα εμπόδια που μπορεί να δημιουργούν οι βλέποντες στη ζωή ενός/μιας τυφλού/τυφλής. Όπως αναφέρθηκε εύστοχα από τις ομιλήτριες “το μόνο που δεν μπορεί να κάνει ένας τυφλός είναι να οδηγήσει“. Η τεχνολογία και η εκπαίδευση των τυφλών συμβάλλουν σημαντικά στη εξυπηρέτηση και στη διευκόλυνση των καθημερινών τους αναγκών.  

Η άλλη κυρία, ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια τυφλών, εξήγησε στα παιδιά τα θέματα κινητικότητας – προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης.  Για να ολοκληρωθεί η παρουσίαση του θέματος προβλήθηκε κι ένα dvd με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών στα παραπάνω θέματα. Το μαθητικό κοινό έδειξε να έχει αρκετό ενδιαφέρον για το θέμα της αναπηρίας όρασης, έγιναν πολλές ερωτήσεις στις δύο συμπαθέστατες κυρίες, οι οποίες απάντησαν πρόθυμα σε όλες.  Στο τέλος ακολούθησε βιωματική χρήση του λευκού μπαστουνιού στο προαύλιο για να κατανοήσουν τα παιδιά το κομμάτι του προσανατολισμού.

Ευχαριστούμε θερμά τη σχολική μας νοσηλεύτρια Κουρτέση Χριστίνα για τον συντονισμό της δράσης και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας να μιλήσει στα παιδιά για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. 

Από τη Διεύθυνση των σχολείων

Αφήστε σχόλιο