Αρχείο μηνός Μάιος 2020

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων ξεκινάει τη Δευτέρα 1 Ιουνίου και η διάρκεια των μαθημάτων θα είναι έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε πάρει από το ΥΠΑΙΘ, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα ισχύουν τα παρακάτω:

•        Όσοι/ες έχετε άτομο στο περιβάλλον σας που ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή που νοσεί από covid-19 και οι μαθητές/τριες δε θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα από 1-6 έως 26-6, να συμπληρώσετε την συνημμένη υπεύθυνη δήλωση και να την αποστείλετε ηλεκτρονικά ή να την παραδώσετε αυτοπροσώπως μέχρι την Παρασκευή 29-5 στις 13:00 στη διεύθυνση του σχολείου.

•        Οι μαθητές/τριες χωρίζονται σε δύο υποτμήματα Α και Β. Η κατανομή έγινε με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου (με μέριμνα στα αδέρφια διαφορετικών τάξεων). Τα παιδιά του υποτμήματος Α θα παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και του Β: ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ για την πρώτη εβδομάδα. Στη συνέχεια ανά βδομάδα εν αλλάξ ακολουθείται εκ περιτροπής διδασκαλία.

•        Η πρωινή ζώνη και το Ολοήμερο Σχολείο προς το παρόν δε θα λειτουργήσουν.

•        Πιστή τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (τήρηση αποστάσεων, αποφυγή επαφής χεριών, αποφυγή κοινής χρήσης ειδών, επιμελές πλύσιμο χεριών, κ.ά).

•        Κατά την προσέλευση (να γίνεται 8:00-8:10 κι όχι νωρίτερα) δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο και τα παιδιά κατευθύνονται απευθείας στην αίθουσα διδασκαλίας τους.

•        Κατά την αποχώρηση στις 13:15 θα παραλαμβάνετε τα παιδιά έξω από τον προαύλιο χώρο των σχολείων ως εξής:
Ανατολική έξοδος (οδός Βυζαντίου) – Β΄, Γ΄, Δ΄  τάξεις και Δυτική έξοδος (οδός Χαριλάου Τρικούπη) – Α΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις.

•        Το κυλικείο δε θα λειτουργεί, οπότε οι μαθητές/τριες θα πρέπει να έχουν  μαζί τους φαγητό και νερό από το σπίτι.

•        Τα παιδιά δε θα πίνουν νερό με το στόμα από τις βρύσες του σχολείου και θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στη χρήση της τουαλέτας (τήρηση σειράς και αποστάσεων).

•        Οι μαθητές/τριες καλό είναι να έχουν μαζί τους χαρτομάντιλα, αντισηπτικά μαντηλάκια ή αντισηπτικό διάλυμα για προσωπική χρήση.

•        Να επιστραφούν άμεσα τα βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης των σχολείων στο/η δάσκαλο/α της τάξης.

•        Να διατηρήσετε τα σχολικά βιβλία και για την επόμενη σχολική χρονιά.

•       Δεν επιτρέπεται η παρουσία άλλων ατόμων πλην των μαθητών/τριών στους χώρους του σχολείου. Για οποιοδήποτε επικοινωνία, θέμα, απορία ή πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά (2310641090) ή ηλεκτρονικά (e-mail: mail@21dim-evosm.thess.sch.gr) με τη διεύθυνση του σχολείου.

Ο Διευθυντής

Ευάγγελος Μαντζανίδης

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

11ο & 21ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ

Οι εγγραφές στα δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2020-21 θα πραγματοποιηθούν από 15 έως και 29 Μαΐου 2020.

 Τη σχολική χρονιά 2020-2021 στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2014 έως 31-12-2014.

 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 (α), του άρθρου 7, του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109/Α/1-8-2017) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου είναι τα εξής:

  1. ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
  2. ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ (ΑΔΥΜ)
  3. ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, κ.ά) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ
  4. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

ΟΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς:

ΚΑΡΑΟΛΗ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  (Από τον αριθμό 168 έως 262-ΖΥΓΑ)

ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ (Από τον αριθμό 5 έως 47-ΜΟΝΑ)

ΠΑΠΑΓΟΥ (Από τον αριθμό 2 έως 40-ΖΥΓΑ)

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες να προσέρχονται στα γραφεία των διευθυντών τις ώρες 09.00 – 13.00 για την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και τη συμπλήρωση των σχετικών αιτήσεων, τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Μαντζανίδης Ευάγγελος – 2310 641090

ΝΕΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Τάσου Λειβαδίτη, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.

[πηγή: Τάσος Λειβαδίτης, Ποίηση, Κέδρος, Αθήναι 21979, σ. 121-124]

Το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη, το ‘Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος’, γράφτηκε το 1950 και πρωτοδημοσιεύθηκε το 1956 στην τέταρτη ποιητική του συλλογή, Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο. Ανήκει στην πρώτη ενότητα, της πρώτης, της επαναστατικής περιόδου της ποιητικής παραγωγής του Λειβαδίτη. Το ποίημα ξαναγράφτηκε από τον ποιητή αμέσως μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και σε αυτήν την εκ νέου επεξεργασμένη και επαυξημένη μορφή του ποιήματος που αποτελείται από τέσσερις στροφές . Η μορφή του ποιήματος είναι μοντέρνου στυλ, χωρίς ομοιοκαταληξίες, το ύφος του απλό και προσιτό στον οποιονδήποτε και το περιεχόμενό του έχει μια βαθιά φιλοσοφική και πολιτική διάσταση. Όλες οι στροφές του ποιήματος αρχίζουν και τελειώνουν με τον τίτλο του ποιήματος, την υποθετική πρόταση ‘Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος’, που γίνεται προϋπόθεση για το υπόλοιπο περιεχόμενο της κάθε στροφής.

Στην πρώτη στροφή ο ποιητής απευθύνεται στον καθένα από μας και εκφράζει τα βαθύτερα φιλοσοφικά και πολιτικά του πιστεύω, αυτά τα οποία συνιστούν την ουσία της ανθρωπιάς. Η ειρήνη και η δικαιοσύνη αποτελούν τους ακροτελεύτιους άξονες της αντίληψής του για την ανθρωπιά και μας παρακινεί να τα ασπαστούμε και να αγωνιστούμε για αυτά τα θεμελιώδη και πανανθρώπινα ιδανικά. Γεμάτος αγωνιστική διάθεση καλεί και εμάς να αφήσουμε τη βολή μας και να παλέψουμε και να αγωνιστούμε κι εμείς για την εδραίωση των ιδανικών αυτών που θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Μας καλεί να βγούμε και να βροντοφωνάξουμε τη θέλησή μας για ειρήνη και δικαιοσύνη, για έναν καλύτερο κόσμο, αψηφώντας όλες τις δυσχέρειες και την αντίδραση που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουμε στον δύσκολο και κάθε άλλο παρά ανώδυνο αυτό αγώνα μας. Πέρα από κάθε αδράνεια και μόνο με τον αγώνα μπορούν να κατανικηθούν οι εχθροί των ιδανικών αυτών. Η αδράνεια και η λιγοψυχία είναι ανασταλτικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την πορεία αυτού του αγώνα. Είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης να ρέπει προς το ευχάριστο, το γλυκό, το νοσταλγικό. Λίγο να ονειροπολήσεις άσκοπα, λίγο να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια, λίγο να στραφείς προς την απόλαυση και τον θαυμασμό της φύσης, αυτή η μορφή αδράνειας αρκεί για να σε εκτροχιάσει από το δρόμο του αγώνα σου και να έχει ολέθριες, καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή των συνανθρώπων μας, για την ειρήνη. Είναι εγωιστικό να στρεφόμαστε προς την ενδοσκοπική απόλαυση τη στιγμή που αμέτρητοι συνάνθρωποί μας δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια. Πρέπει να στραφούμε από το εγώ στο εμείς και να αγωνιστούμε ακούραστα για το κοινό καλό.

Μανώλης Β. Περάκης

από το https://www.syntaxilte.gr/

Η διεύθυνση των σχολεία μας θέλοντας να προάγει και να αναδείξει αυτά τα πανανθρώπινα ιδανικά που είναι μέρος της κουλτούρας της σχολικής μας κοινότητας, προχώρησε στην τοποθέτηση επιγραφής με τους παραπάνω στίχους.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Εφραιμίδη Γρηγόριο για την προσωπική του εργασία, ώστε να τροποποιήσουμε και να τοποθετήσουμε τη νέα επιγραφή που κοσμεί εξωτερικό τοίχο των σχολείων μας.

Από τη Δ/νση των σχολείων