Αρχείο μηνός Μάρτιος 2019

“Ο Ψύλλος” στη Λέσχη κινηματογράφου των σχολείων

Ο «Ψύλλος» είναι το  όνειρο, δυο αθώων παιδικών ματιών… «Είναι τα ταξίδια που θέλω να κάνω, το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου… είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά», όπως γράφει ο δωδεκάχρονος Ηλίας, σε ένα φύλλο της ομώνυμης χειρόγραφης εφημερίδας του.

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται  σ’ ένα ορεινό χωριό της Ολυμπίας τη δεκαετία του ‘60.  Εκεί ζει ο Ηλίας, ένα αποφασιστικό δωδεκάχρονο αγόρι που πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού. Όλοι  στο χωριό του τον αποκαλούν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, που συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ενώ ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του και οι γονείς του τον αποδοκιμάζουν γιατί αποσπάται από τα μαθήματά του, ο ίδιος ονειρεύεται να ταξιδέψει… Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του. Μόνοι σύμμαχοι του είναι ο Γαλαξίας (στο ρόλο του ξεχωριστού φίλου του ο ίδιος ο σκηνοθέτης) και η αγαπημένη του Κρινιώ.

Όταν μια δημοσιογράφος έρχεται στο χωριό για να γράψει ένα άρθρο για τον Ηλία και τον «Ψύλλο» του, τα πράγματα αλλάζουν γιατί οι κάτοικοι του χωριού θέλουν να κάνουν τον «ψύλλο» του…ελέφαντα!

 

Οι συντελεστές:

Σενάριο/σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου. Φωτογραφία: Προκόπης Δάφνος. Μοντάζ: Χρήστος Σαντατζόγλου. Μουσική: Μιχάλης ΤερζήςΕρμηνευτές:  Παντελής Τριβιζάς, Βασίλης Κoλoβός, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρη Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ. Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Δημήτρης Σπύρου, 1990. Διάρκεια: 90΄

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο κόσμος του κινηματογράφου πρέπει να συσπειρωθεί…»

Είναι και σήμερα επίκαιρα τα μηνύματα που περνάει «Ο Ψύλλος»;

Δυστυχώς είναι απολύτως επίκαιρα. Η περίοδος του δήθεν πλουτισμού των Ελλήνων ήταν μια χίμαιρα. Η επικράτηση των νοοτροπιών του χρήματος και της αδιαφορίας για αξίες είχε δυστυχώς διαποτίσει για πολλά χρόνια το σώμα της κοινωνίας, χωρίς να αφήσει ανεπηρέαστη και τη νεολαία. Σε κάθε οικογενειακό τραπέζι η συζήτηση επικεντρωνόταν στην πορεία του χρηματιστηρίου. Ένα παιχνιδάκι ήταν λοιπόν και καθώς ξέρουμε ότι στα παιδιά αρέσουν τα παιχνίδια, φρόντισε η κοινωνία των ενηλίκων νεοελλήνων να καλλιεργήσουν τη νοοτροπία του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού.

Παρά ταύτα, εγώ, ακόμα και σε αυτές τις περιόδους, πίστευα πως κάπου μέσα στο βάθος αυτής της κοινωνίας υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε αξίες, που θέλουν να βλέπον το βάθος των πραγμάτων και όχι την επιφάνειά τους. Το παιδικό βλέμμα που από τη μια μπορεί να κοιτάζει απορημένο όλη αυτή την κατάσταση, έχει από την άλλη την διεισδυτικότητα να ξεχωρίζει την ασχήμια από την ομορφιά και το επίπλαστο από το ουσιώδες.

Επίσης, αυτό που λέμε στέρηση, είτε οικονομική είτε συναισθηματική, πάντα πίστευα πως κάπου καιροφυλακτούσε. Αυτή τη στιγμή έχει εκφραστεί σε οικονομικό πεδίο αλλά πιστεύω πως υπάρχει κάτι πιο βαθύ. Υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί η στέρηση αυτή και σε πνευματική. Πάντα όμως θα υπάρχουν ψύλλοι οι οποίοι θα κεντάνε την ευαισθησία της κοινωνίας αυτής, που θα μας δείχνουν την άλλη πλευρά του φεγγαριού και δεν θα την αφήσουν να πέσει σε κώμα.

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΩΝ

11ο  & 21ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  16:30-18:00

 

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΣΚΑΚΙ

  16:00-17:30

 

ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

16:10-17:10

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

  16:30-18:00

 

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

     
• Η Λέσχη ανάγνωσης θα λειτουργεί 1 ή 2 φορές το μήνα, ώστε να έχουν χρόνο οι μαθητές/τριες να διαβάζουν τα επιλεγμένα βιβλία.

 

• Η διάρκεια της Λέσχης κινηματογράφου θα εξαρτάται από τη διάρκεια της ταινίας που θα προβάλλεται κάθε φορά. Επίσης, θα γίνεται κάθε δεύτερη Πέμπτη, ξεκινώντας από τις 14-03-2019.

Από τη Διεύθυνση των σχολείων

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β΄ΤΡΙΜΗΝΟΥ

Οι έλεγχοι προόδου για το β΄τρίμηνο θα δοθούν την Τετάρτη 20 Μαρτίου, 13:15-14:00. Την ίδια ώρα θα γίνει και ενημέρωση για την πρόοδο των μαθητών/τριών όλων των τάξεων.

Η γιορτή αφιέρωμα για την 25η Μαρτίου 1821 θα γίνει την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 9:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων των σχολείων. Την ημέρα αυτή το ολοήμερο σχολείο δε θα λειτουργήσει.

Στις 22 & 25 Μαρτίου δε θα γίνει διανομή σχολικών γευμάτων.

Από τη Δ/νση των σχολείων

Χελιδονίσματα

Το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό της Άνοιξης και των χελιδονιών γιόρτασαν τα παιδιά της Α΄ τάξης μαζί με τους μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου Ευόσμου, στην αυλή του Nηπιαγωγείου, την Παρασκευή 1 Μαρτίου. Κρατούσαν στα χέρια τους ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού με κουδουνάκια στο λαιμό του. Οι κυρίες του νηπιαγωγείου κέρασαν γλυκά στα παιδιά μας, σύμφωνα με το έθιμο.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος της ομαλής μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, οι μαθητές μας με τη βοήθεια του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έκαναν ποδήλατο και πατίνι σύμφωνα με τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. και άκουσαν χρήσιμες συμβουλές από την ομάδα.

Tα μικρά χελιδονάκια μας πέταξαν και μέσα στο σχολείο μας φέρνοντας την άνοιξη!

Εκδρομή Στ΄ τάξης στο Σέλι

Για μια χρονιά ακόμη οι μαθητές/τριες της έκτης τάξης είχαν την ευκαιρία να χαρούν το χιόνι στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου στην Ημαθία. Εκεί, εκτός από το υπέροχο χιονισμένο τοπίο στο οποίο βρέθηκαν, μπόρεσαν να μάθουν βασικά πράγματα για το άθλημα του σκι, να παίξουν με το χιόνι και να απολαύσουν μια πραγματικά ανοιξιάτικη ημέρα στο τέλος του χειμώνα (21 Φεβρουαρίου).