Αρχείο μηνός Οκτώβριος 2017

“Λυρικός Μικρός Πλανήτης”

Οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 τη Στέγη Πολιτισμού “Λυρικός Μικρός Πλανήτης” και συμμετείχαν σε βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδια ρόλων. Προσπάθησαν μέσα από τα παιχνίδια να λύσουν τις διαφορές τους με τρόπους που οδηγούν στο δέσιμο της ομάδας στην αποδοχή και στη φιλία. Στη συνέχεια πειραματίστηκαν με απλά υλικά στο πρόγραμμα: “Πειράματα για μικρά παιδιά” παρακολουθώντας και συμμετέχοντας ενεργά με ενθουσιασμό.

ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Τα θεμέλια μου στα βουνά

και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους

και πάνω τους η μνήμη καίει

άκαυτη βάτος.

Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω.

Άξιον εστί (απόσπασμα), Οδυσσέας Ελύτης

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου η Ε΄ τάξη πήρε συνέντευξη από τον κ. Ματζερίδη Αναστάσιο, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για τις παιδικές του αναμνήσεις-βιώματα από την περίοδο της Κατοχής.

 

 

1η Ενδοσχολική Επιμορφωτική συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, στις 18:00, στο χώρο της βιβλιοθήκης των σχολείων με θέμα: “Κριτικός γραμματισμός: Από τη θεωρία στην πράξη”. Εισηγητές ήταν οι δασκάλες Καραχρήστου Ζωή, Λίλια Σταυρούλα και ο Διευθυντής του σχολείου Μαντζανίδης Ευάγγελος. Μέσα από τις παρουσιάσεις αναπτύχθηκαν οι βασικές θεωρητικές απόψεις που συνδέονται με τον κριτικό γραμματισμό και τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος. Επίσης, παρουσιάστηκε εκτενώς μία διδακτική παρέμβαση που έγινε στην Ε΄ τάξη με τον τίτλο: “Ταξίδια προσφύγων και μεταναστών” (σχολικό έτος 2015-16) με σκοπό να κατανοήσουν οι συνάδερφοι πώς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μία ενότητα στα πλαίσια του κριτικού γραμματισμού. Στο τέλος έγινε συζήτηση γύρω από τις παρουσιάσεις και απαντήθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν το παραπάνω θέμα.

28η Οκτωβρίου 1940

Η γιορτή-αφιέρωμα στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα γίνει την Παρασκευή 27-10-2017, στις 9:30. Την εκδήλωση έχουν ετοιμάσει και θα παρουσιάσουν οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης του 21ου Δ. Σ. Ευόσμου.

Από τη διεύθυνση των σχολείων

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Οι μαθητές των μεγάλων τάξεων Ε’ και Στ’ παρακολούθησαν παρουσιάσεις από τον ιστότοπο www.saferinternet.gr κατά τη διάρκεια του μαθήματος Τ.Π.Ε.

Η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και η εκστρατεία ενημέρωσης και επαγρύπνησης που διεξάγεται στη χώρα μας από το 2004, υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet (2004 – 2014) και του προγράμματος CEF-Telecom (2015 – 2016). Συνέχεια ανάγνωσης Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η έννοια της κοινότητας

Τα τελευταία χρόνια και στο χώρο της εκπαίδευσης χρησιμοποιείται η έννοια της κοινότητας. Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για την κοινότητα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα; Μπορεί ένα σχολείο να αποκαλείται σχολική κοινότητα; Ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στο κείμενο από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ…

Επιθετικότητα στο σχολείο. Προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση

Η επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα και δυσεπίλυτα ζητήματα που αφορούν εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς. Η σχολική ζωή συχνά διαταράσσεται από καταστάσεις που έχουν σχέση με την επιθετικότητα, οι οποίες για να αντιμετωπιστούν απαιτούν γνώση και “ειδικές” δεξιότητες από όλους τους εμπλεκόμενους. Κάποιες προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.